ALBERT MILLE ETAJER

Kategori: Mobilya

Lot No: 190

Kayın ağacından mamul, tek raflı, tüm yüzeyi el oyması ile baklava dilimi, hasır motifi ve çiçeklerle desenlidir. Ahşap işçiliğinin ve oyma sanatının olağanüstü örneklerinden olan etajer sanatçının nadir bulunur eserlerindendir.
20. yüzyıl başı.
49 x 123 x 21 cm.
* Y. Yalçın Koleksiyonu.
* Provenans; eski - Prof. Dr. Ahmet Beyarslan Koleksiyonu.
Koleksiyon sahibinin ifadesi ile;
Gazi Üniversitesi İktisat Profesörü, Atılım Üniversitesi’nin de ilk rektörü olan Ahmet Beyarslan aynı zamanda koleksiyoner idi. İstanbul’da 1970’li yıllarda Galatasaray’ da bulunan bir antikacıdan aldığı 7 parçalık Albert Mille takımı 1998 yılında rektörlüğü sırasında Ankara’ya getirmiştir. Eşi de o tarihlerde Danimarka Büyükelçiliği görevini sürdürmekte idi. 2000 yıllarda Ahmet Beyarslan ile tanışmam sonrası, kendi mülküm de bulunan İstanbul Galatasaray Cezayir Sokağın yenilenme projesinden bahsederken kendisinin “bende Albert Mille’nin yaptığı imzalı bir mobilya takımı var” demesiyle takımı kendisinden satın aldım ve Albert Mille’n atölyesi olan Zeki Paşa Apartmanı giriş katındaki dairemde sanatçının tabloları ve mobilyalarını bir araya getirerek tarihi tekrar canlandırmaya çalıştım. Sonrasında Cezayir Sokağın, Fransız Sokağına çevrilip asıl amacından uzaklaşması ile birlikte mobilyaları Ankara'daki ikametgahıma götürüp orada muhafaza ettim. (Y. Yalçın).
Albert Mille (1872-1946)
Kırım Savaşı’ndan sonra ticaret yapmak için Fransa’dan Beyoğlu’na gelen Mille Ailesi’nin dördüncü çocuğu olarak İstanbul’da, Nuri Ziya sokaktaki Fransız Sefarethanesi’nin karşısındaki evde dünyaya gelmiştir. Yeteneğinden dolayı eğitim için Paris’e gönderilmiş, Ecole des Beaux-art’ta Maisonier ve Gerome’un öğrencisi olmuştur. 1909 yılında sanat çalışmalarını icra edeceği İstanbul’a dönmüş ve en önemli eserlerini burada yapmıştır. Eserlerindeki ana tema olarak İstanbul’daki gündelik yaşamı, dilencileri, seyyar satıcıları ve deniz sahnelerini tercih etmiş, ayrıca figür ve portre çalışmaları da yapmıştır. 1920’li yıllardan sonra bir Rum ustadan öğrendiği ahşap oymacılığı ve mobilyacılığa yönelmiştir. İstiklal caddesi Cezayir sokak Zeki Paşa Apartmanı’nda giriş katta iki oda kiralamış, resim ve mobilya çalışmalarını orada sürdürmüştür. Sarayın mefruşatçıbaşısı Kalinikos ile tanıştıktan sonra padişah tarafından onurlandırılmıştır. Padişahın özel izni ile Bursa’daki Sultan Osman ve Sultan Orhan türbelerinin onarımında görev almıştır. 1946 yılında İstiklal caddesi 284 nolu apartmanda vefat etmiştir. Vefatından sonra mobilya ve tablolarının bir kısmı kızı Louise tarafından Marsilya’ya götürülmüştür.

Muhammen Bedel

30.000,00 TL


Güncel Fiyat

30.000,00 TL

Toplam Maliyet (KDV ve Komisyon dahil): 36.240,00 TL

- Müzayede Bitmiştir -
ÖZEL SATIŞ
KOLEKSİYON VE SANAT DANIŞMANLIĞI

  • Adres: VALİKONAĞI CAD. NO. 65 NURİ BEY APT.
    K.3 NİŞANTAŞI, 34371 / İSTANBUL
  • Email: info@alifart.com
  • Telefon: +90 212 2250069
  • Faks: +90 212 2402985