İBRAHİM SAFİ (1899-1983)

Kategori: Tablo

Lot No: 48

“Küçüksu”
İmzalı, tuval üzerine yağlıboya.
50 x 73 cm.
* Özel Koleksiyon.
* Referans; eserin 11x15 cm. ebatlarındaki poşadı, Roche Kültür Yayınları “İbrahim Sâfi” kitabının 145. sayfasında yayınlanmıştır.
İbrahim Safi’nin “İstanbul Peyzajı”
Sanatçının sanat anlayışının ilk esinleri Moskova’da atılmıştır. Burada geçirdiği güzel sanatlar eğitiminin ilk yıllarından başlayarak Rus ressam İlya Repin, Safi’nin resimlerine esin kaynağı olmuştur. Romantik Rus resminin değerlerini, İstanbul’da geçirdiği öğrenimi süresince, empresyonist yorumlarla birleştirmiştir.
İbrahim Safi, İstanbul’a ait yorumlamalar yapan sanatçılar arasına bu duyarlıkla katılmıştır. Özellikle İstanbul Limanı, Karaköy, Sarayburnu ve Ortaköy’den başlayarak Boğaziçi sahillerini resimlemiştir. Onun İstanbul resimlerinde ortaya koyduğu ayrıcalık, figüratif görünümler üzerinde yoğunlaşmasıdır.
Safi, sahillerde dolaşan, sokaklarda gezinen, güneşlenen, denize giren insanların yaşadığı İstanbul resimlerinin ressamıdır. Semt semt dolaştığı İstanbul’u, günün farklı saatlerinde ve farklı mevsimlerde, aynı açının çok az fark gösteren görünümlerini defalarca resimlemiştir. Aynı manzara karşısında farklı ışık değerlerinin yarattığı değişimi izleyerek ürettiği resimler Empresyonist duyarlığının kanıtıdır.
Safi’nin boğaza bakışı mimari anıtlarla tanımlanan kültür ve sanat şehri İstanbul’un eşsiz görünümleri anlamını taşımaktadır. Bunlarda insanlar, günlük yaşamlarının anlık görünümlerinde resimlere katılmaktadırlar. Bu nedenle İbrahim Safi’nin uzun yaşamında tükenmeyen bir enerji ile tekrarladığı İstanbul’un çeşitli görünümleri, gene tükenmeyen bir enerji ile her seferinde ilk kez kuruyormuş gibi heyecanla kurduğu lekesel renk ve ışık armonilerinin canlı ve yaşamsal armonileridir. (K.Giray)

Muhammen Bedel

300.000,00 TL


Güncel Fiyat

300.000,00 TL

Toplam Maliyet (KDV ve Komisyon dahil): 392.400,00 TL

- Müzayede Bitmiştir -
ÖZEL SATIŞ
KOLEKSİYON VE SANAT DANIŞMANLIĞI

  • Adres: VALİKONAĞI CAD. NO. 65 NURİ BEY APT.
    K.3 NİŞANTAŞI, 34371 / İSTANBUL
  • Email: info@alifart.com
  • Telefon: +90 212 2250069
  • Faks: +90 212 2402985