ŞEFİK BURSALI (1903-1990)

Kategori: Tablo

Lot No: 51

“Dolmabahçe”
İmzalı, (1)929 tarihli, karton üzerine yağlıboya.
50 x 70 cm.
* Asuman Köprülü Koleksiyonu.
Şefik Bursalı’nın Sanata Bakışı; Kendisini daha çok “manzara ressamı olarak” bilsek de natürmort ve portre üzerine de çok sayıda resim yapmış olan sanatçı bir söyleşisinde; “Peyzajcı Şefik diye bilinirim. Peyzaj’ı çok sevdiğim ve çok yaptığım doğrudur. Ama natürmort ve portre yapmadan, orada tatmin bulamadan ve başkalarını tatmin etmeden ressamlık eksik kalır” (E. Karaesmen, Atelyelerin İçinden) diye ifade etmiştir. Sanatçının müzelerde görülen ve reprodüksiyon olarak dergilerde basılan resimlerinin çoğu peyzajlardır.
Şefik Bursalı sanat hayatı boyunca belli bir akımın temsilcisi olmayarak bağımsız kalmayı tercih etmiştir. Çok önemli hocalarla çalışan Bursalı’nın eserlerinde, onlardan edindiği anlayışın izleri vardır.
Soyut sanata pek ilgi duymayan ressam, daha çok natürmort, peyzaj çalışmaları yaparak, yaşadığı şehirlerin doğasını resimlerine yansıtmıştır. Tablolarında daha çok sarı sıcak renk uyumlarını tercih etmiştir. Şefik Bursalı sadece gördüğünü tuvaline yansıtan bir ressam olmamış, kendi duygu ve düşünceleri ile birlikte kültürel bir sentez oluşturmuştur.
Resmi bir tutkuya dönüştürdüğünü ve Türkiye’den karakteristik peyzajlar yapmayı sevdiğini belirten sanatçı, resmi sevdiği kadar sevdirmek için çalıştığını da belirtmiştir. Kendisini bir çeşit “izlenimci” olarak nitelemiştir.
Ölümünden yaklaşık bir sene evvel kendisi ile yapılan bir röportajda, üslubuna yönelik şu sözleri, eserlerindeki tercihi çok net olarak ortaya koymaktadır: "...Benim karakterimde, yaradılışımda tabiata karşı bir temayül var. Resmimi natüre, tabiata dayanarak yaparım. Bana sorarsanız; benim yaptığım “natürmort”u da kimse yapamaz. Ben tam 10 sene Akademide desen çizdim...10 sene... Üç yılda talebeliğimi bitirmek lazımken 10 sene çalıştım...”

Muhammen Bedel

400.000,00 TL


Güncel Fiyat

400.000,00 TL

Toplam Maliyet (KDV ve Komisyon dahil): 523.200,00 TL

- Müzayede Bitmiştir -
ÖZEL SATIŞ
KOLEKSİYON VE SANAT DANIŞMANLIĞI

  • Adres: VALİKONAĞI CAD. NO. 65 NURİ BEY APT.
    K.3 NİŞANTAŞI, 34371 / İSTANBUL
  • Email: info@alifart.com
  • Telefon: +90 212 2250069
  • Faks: +90 212 2402985